TeamNL Atletiek verlaat Parijs met zes sensationele medailles

11 augustus 2024 (0 reacties) TeamNL Atletiek verlaat Parijs met zes sensationele medailles

Nederland is als zesde geëindigd op de Olympische Spelen van Parijs, de hoogste notering op de medaillespiegel ooit, één plekje hoger dan drie jaar geleden in Tokio. De Nederlandse sporters wonnen naast de 15 olympische titels 7 keer zilver en 12 keer brons. Hiervan gingen maar liefst zes medailles naar atletiek.

Sifan Hassan voltooit unieke trilogie met marathongoud
Het is Sifan Hassan gelukt om op drie onderdelen medailles te halen. Hassan combineerde in Parijs de baan met de weg en won al brons op de 5000 en 10.000 meter. Op zondagochtend trok zij na een zinderende finale aan het langste eind en kwam als eerste via de spectaculaire Place des Invalides over de finish na 42.195 kilometer. Dit deed ze ook nog eens in een olympisch record van 2.22.55 uur. Nooit eerder slaagde een vrouw erin op die drie nummers een medaille te pakken.

Historisch goud op de 4×400 meter mixed
Het leek een gelopen race voor het goud, totdat Femke Bol het laatste stuk steeds dichterbij kwam. Op de finishlijn bleek het team (Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol) de allersnelste over 4×400 meter. Met 3.07,43 minuten bleven zij nipt voor het Amerikaanse team. Historisch.

Sensationeel zilver 4x400m estafette vrouwen
Het mooiste moment van de laatste avond in het Stade de France was de finale van de 4×400 meter vrouwen. De estafetteploeg (met in de finale Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol) liep een geweldige race die eindigde met een zilveren medaille. Ze verbeterden ook het Nederlands record in een fantastische tijd van 3:19.50 min.

In trein uit Parijs moeten de Spelen nog indalen: ‘Daar heb ik thuis voor nodig’ (video)