Zweedse EK-winnares 5000m Meraf Bahta: “Ik had kracht”
In een tactische wedstrijd over 5000 meter heeft de Zweedse Meraf Bahta de beste benen op het laatste rechte stuk. Ze kan de aanval van de Nederlandse Sifan Hassan weerstaan op de EK in Zürich. “Ik had kracht. Het plan van de trainer (Ulf Friberg) werkte perfect. Ik hoefde niet nerveus te zijn, maar dat was ik wel”. De Zweedse spreekt in lovende woorden over Sifan Hassan
17 augustus 2014 (0 reacties)Zweedse EK-winnares 5000m Meraf Bahta: "Het plan de trainer werkte perfect"
In een tactische wedstrijd over 5000 meter heeft de Zweedse Meraf Bahta de beste benen op het laatste rechte stuk. Ze kan de aanval van de Nederlandse Sifan Hassan weerstaan op de EK in Zürich. “Ik had kracht. Het plan van de trainer (Ulf Friberg) werkte perfect. Ik hoefde niet nerveus te zijn, maar dat was ik wel”.
De strategie was om op 1000 meter van het einde meer snelheid te maken. De laatste drie ronden gaan in 71, 67 en 61 sec. met een laatste kilometer van 2.44 min.
Heel positief over Sifan Hassan
De Zweedse media vinden het een revanche voor de nederlaag van Abeba Aregawi op de 1500 meter. Maar de 25-jarige Bahta ziet dat niet zo. Elke wedstrijd is anders, meent ze. “Sifan en ik zijn even sterk”. En zij benadrukt ook dat de Nederlandse een avond eerder nog een finale heeft gelopen. Over Aregawi praat ze eigenlijk maar weinig, maar over Sifan Hassan maakt ze veel positieve opmerkingen. Het tweetal heeft enkele malen samen getraind kort voor de EK op hoogte in St. Moritz. “Ja, we hebben elkaar beter gemaakt”, zegt de winnares van goud. “Maar ik heb daar ook een keer een sprintje gewonnen”, lacht ze. De twee atletes komen uit verschillende geboortelanden maar hebben een vergelijkbare levensgeschiedenis achter de rug. Dit geeft wellicht verbondenheid in hun contacten ook al zijn ze grote concurrentes van elkaar.
Voormalige Eritrese
Hoewel Bahta normaal vrij ingetogen reageert, komt er een hele woordenstroom los en verdwijnt de glimlach nu helemaal niet meer, tijdens de interviews. Het is niet alleen sportief maar ook in veel andere opzichten een doorbraak voor haar. In 2009 is de voormalige Eritrese naar het Scandinavische land gekomen (via Spanje), waar zij dankzij steun van een Zweedse familie is ingeburgerd. Nu ze haar grootste succes in haar atletiekcarriere heeft behaald , vergeet ze niet om deze mensen te bedanken. “Het zijn een soort ouders”. Zij heeft voor haar vlucht in de juniorenploeg van Eritrea gelopen. Dat is een verschil met Sifan Hassan, die pas in Nederland haar fenomenale talent en grote doorzettingsvermogen voor de loopsport heeft ontdekt.
Zweden heeft op een EK in totaal 28 gouden medailles gewonnen, maar nog nooit eerder bij de vrouwen op de midden- en/of lange afstand. De atletiekbond SFIF heeft ook extra inspanningen gedaan om haar naturalisatie gedaan te krijgen. Nadat ze haar Zweedse paspoort had gekregen, kreeg de atletiekcarriere van Meraf Bahta een grote stimulans. “Geen zorgen meer. Ik kon me volledig op het lopen richten”. Dat heeft goud op de EK opgeleverd.
© hardloopnieuws.nl
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.