< terug

Zo voorkom je hardloopblessures

20 augustus 2024 (0 reacties) Zo voorkom je hardloopblessures

Hardlopen is wereldwijd een van de meest populaire vormen van lichaamsbeweging, maar staat ook bekend om het hoge risico op blessures. Ben je bang om een blessure op te lopen tijdens het hardlopen? Hier vind je tips hoe je dit kunt voorkomen.

Hoog risico
Hardlopen staat bekend om het potentieel hoge risico op blessures: van klachten na een val tot een lopersknie. Veel hardlopers lopen binnen een jaar blessures op, en velen lijden aan knie- of hamstringpijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke blessures, zodat je op de signalen van je lichaam kunt letten. Het goede nieuws is dat je, door veilig te sporten en naar je lichaam te luisteren, jezelf kunt beschermen en blessures kunt voorkomen.

Veel voorkomende blessures
Hardloopblessures kunnen iedereen treffen, van beginners tot mensen die lange marathons lopen. Soms kan het nodig zijn om fysiotherapie te volgen bij FysioGrow om ervan te herstellen. De meest voorkomende soorten blessures zijn kniepijn: een lopersknie is een doffe of stekende pijn aan de buitenkant van de knieschijf of het kniegewricht, achillespijn: hardlopen met te veel belasting en te weinig herstel kan overbelasting veroorzaken van de achillespees die loopt van de achterkant van het onderbeen tot aan de hiel, en spierpijn. Ook komt het voor dat hardlopers zich blesseren door een val.

Bouw geleidelijk de intensiteit op
Gelukkig is er veel wat je kunt doen om een blessure te voorkomen. Als je een beginner bent, is het beter om de intensiteit van je training langzaam op te voeren; het weefsel in de benen en rond de knieën heeft tijd nodig om aan de lichaamsbeweging te wennen. Luister naar je lichaam, en vertraag als het pijn doet of verkrampt. Pijn is een signaal dat er iets mis is, en het is nooit een goed idee om de pijn te negeren en door te gaan.Trainen met pijn vermindert ook je concentratie, en kan tot een val leiden. Een nare val kan verzwikking of pijn in stuitje tot gevolg hebben. Volg de tien procent regel: verhoog de trainingsbelasting elke week met niet meer dan tien procent.

Rust en herstel
Overtraining vergroot de kans op blessures. Door voldoende rust te krijgen, krijgen weefsels en spieren de kans om zichzelf te herstellen tussen de trainingen door. Het is tijdens rustperioden dat het lichaam sterker wordt. De hoeveelheid tijd die je lichaam nodig heeft om te herstellen tussen hardloopsessies varieert. Als de hardloopsessies langer zijn en een zwaardere intensiteit hebben, moet de rustperiode langer zijn. Als je training korter en minder intens is, heb je minder tijd nodig om te herstellen. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen, en het lichaam te voeden met voedzaam voedsel.

Zorg altijd voor een goede warming-up
Als je opwarmt, bereid je je lichaam voor op het sporten door de bloedtoevoer naar de juiste spieren te vergroten. Een warming -up verbetert bovendien de coördinatie, en maakt dat je je bewust bent van je lichaam. Een warming-up kan ook helpen eventuele pijn in je lichaam te identificeren, en of je de training moet aanpassen.

(advertorial)

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *