Waarom wonderschoen Vaporfly niets te zoeken heeft bij het hardlopen
10 februari 2020 (0 reacties)
Miranda Boonstra in actie tijdens de Amsterdam marathon 2019
De Vaporfly van Nike hoort niet thuis in het hardlopen, maar in een nieuwe sport: het springveerlopen, betogen bewegingswetenschappers en marathonlopers Miranda Boonstra en Noel Keijsers. In de Volkskrant verwoorden ze deze stelling met als kern van het betoog.Als je van A naar B rent en je wilt je meten met ander dan heet dat een wedstrijd en zonder hulpmiddelen is het een hardloopwedstrijd.
Hulpmiddel
“Hoewel producenten van hardloopschoenen ons willen doen geloven dat je door hun schoenen harder ging lopen, was er tot de Vaporfly geen eenduidig bewijs in de wetenschap dat je met een schoen sneller zou zijn dan op blote voeten. Sterker nog, een schoen zorgt voor meer massa en een minder efficiënte loopstijl” Einde citaat Volkskrant .Door de carbonplaatwerking in de Vaporfly is er nu wel sprake van een extra hulpmiddel aldus Keijsers en Boonstra en dat maakt het oneerlijk
Nike
In de Volkskrant verwoorden beide fervente marathonlopers dat de World Athletics de regelgeving heeft laten versloffen. Voorzitter Seb Coe en zijn World Athletics kwamen pas in actie toen het al te laat was en de nieuwe schoenen al in de winkel lagen. Toen was verbieden te laat aldus Boonstra en Keijsers.Bovendien is voorzitter Sebastian Coe ook nog eens een voormalige toploper uit de Nike atletengroep en dus niet in staat om een onafhankelijke mening te verkondigen.
Springveerlopers
Volgens Keijsers en Boonstra is er maar één oplossing er moet een extra categorie komen: de springveerlopers. Daarin kunnen alle inovaties worden toegepast en is het probleem opgelost.
Lees hier het hele artikel
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.