Veelvoorkomende hardloopblessures: hoe ze te voorkomen en te behandelen
17 december 2018 (0 reacties)Geschreven in samenwerking met Pricewise
Er zijn een aantal beruchte hardloopblessures die veel voorkomen. Hoe ze ontstaan en belangrijker, hoe ze te voorkomen zijn, wordt in dit artikel besproken. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de behandeling en wat de zorgverzekering in specifieke gevallen wel of niet vergoedt.
MTSS
MTSS uit zich aan de binnenkant van het onderbeen, net boven de enkel. MTSS kan ook ontstaan door te snel van start te gaan na een vakantie of blessure of ten gevolge van een overmaat aan zware trainingsvormen, waaronder heuveltraining. Ook het lopen op een harde ondergrond zonder het hebben van schokdempende schoenen kan funest zijn. Om MTSS te voorkomen is het dus belangrijk altijd gebruik te maken van schoeisel dat voldoende steun biedt en schokdempend werkt. MTSS kan behandeld worden met behulp van massage van de kuitspieren. Ook oefeningen die de kuitspieren versterken en rekken zijn effectief gebleken.
Verstandig is om alternatieve sporten te beoefenen, zoals fietsen en zwemmen. De klachten zullen over het algemeen binnen drie en tien maanden verdwijnen. Indien er fysiotherapie aan te pas komt is een aanvullende zorgverzekering nodig om een vergoeding te kunnen krijgen. Sommige verzekeraars vergoeden een aantal behandelingen per jaar, anderen vergoeden tot een maximumbedrag. Het duurste pakket zal alle kosten vergoeden, maar het verschilt per zorgverzekering hoe duur dat pakket is. Indien steunzolen nodig zijn om een standafwijking te corrigeren, wordt dit ook enkel vergoed met een aanvullend pakket.
Achillespeesklachten
Een pijnlijke achillespees is een bekend fenomeen voor veel hardlopers. Het is een overbelastingsblessure die vaak vooral net boven de aanhechting van de achillespees te voelen is. Hoewel overbelasting een veel voorkomende oorzaak is, zijn er ook risicofactoren die mee kunnen spelen. Denk hierbij aan een korte achillespees, overgewicht, een slechte doorbloeding of een standafwijking van de benen. Achillespeesklachten kunnen in veel gevallen voorkomen worden door te zorgen voor een goede warming-up en door trainingen langzaam op te bouwen. In het beginstadium kan een overbelaste achillespees behandeld worden door veel rust te houden en door de kuitspier te masseren. Hardlopen kan beter even vermeden worden, maar zwemmen kan een goed alternatief zijn. Steunzolen zullen soms nodig zijn indien er sprake is van een standafwijking. Deze worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Fasciitis plantaris
Een fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder de hak. In het begin zullen klachten enkel ervaren worden tijdens de warming-up, maar bij het negeren hiervan zal de hak na verloop van tijd pijnlijk worden gedurende de hele trainingssessie. Op den duur kan deze blessure ook overgaan tot hielspoor. Deze klachten kunnen ontstaan door het regelmatig overbelasten van de fascia plantaris. Overgewicht, slechte schoenen, een verschil in beenlengte en een verkorte achillespees vergroten de kans op fasciitis plantaris. Een bezoek aan de fysiotherapie of de podoloog en het laten aanmeten van inlegzooltjes is in het geval van een fasciitis plantaris vaak een groot deel van de behandeling. Een aanvullende verzekering is nodig om in aanmerking te komen voor een volledige vergoeding. Ook rekoefeningen en ijsapplicatie kunnen een wereld van verschil maken.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.