10 augustus 2024 (0 reacties) Tamirat Tola met groots machtsvertoon winnaar van de Olympische marathon (video)

Tamirat Tola heeft de olympische marathon gewonnen. De wereldkampioen van 2022 passeerde de finish in een olympisch record van 2.06.26. De Ethiopiër liep een ijzersterke en tactisch sterke wedstrijd.
In de heuvelzones forceerde Tola en decimeerde gelijk het deelnemersveld en liet bijvoorbeeld Kipchoge en Bekele kansloos. Bij de laatste heuvelzone was een demarrage voldoende voor Tola om alleen aan de leiding te komen. In de afdaling en het laatste vlakke stuk kwam zijn voorsprong niet meer in gevaar.

Het zilver was voor Bashir Abdi. Hij liep een eindtijd van 2.06.47. Een uitmuntende prestatie van de Belg die drie jaar geleden het brons won bij de spelen in Tokio. De derde plaats was voor de Keniaan Benson Kipruto (2,07.00). Nageeye liep lang in de voorste gelederen mee en was rond de 36 km nog tiende in de wedstrijd. Daarna ging het licht uit bij de Nederlander. Hij stapte twee kilometer voor de eindstreep uit, op het moment dat hij op de 41e plek liep, Khalid Choukoud werd 58e in 2.25,25.

Choukoud kwam ziek aan de start maar wilde hoe dan ook finishen

Opnieuw uitstappen Nageeye.
Het uitstappen van Nageeye op twee kilometer voor de finish mag toch opmerkelijk genoemd worden. Ook bij het WK in Eugene in 2022 verdween hij een kilometer voor de finish uit de wedstrijd. Ook vorig jaar bij het WK in Boedapest stapte Nageeye uit. Nu was een pijnlijke voet de reden na een botsing op 20 km. Nageeye verklaarde na afloop niet als jogger te willen finishen. Choukoud kwam ziek aan de start maar zette alles op alles om toch te finishen.

Nageeye stapt twee kilometer voor de finish uit.