Recordaantal medailles voor TeamNL op EK Atletiek

13 juni 2024 (0 reacties) Recordaantal medailles voor TeamNL op EK Atletiek

Niet eerder waren er zoveel medailles voor de Nederlandse atleten op een EK Atletiek. In totaal behaalde TeamNL twaalf medailles in Rome: 3 goud, 4 zilver, 5 brons. Hiermee gaat dit toernooi de boeken in als het succesvolste EK Atletiek ooit.

Succesvolste EK ooit
Technisch Directeur Vincent Kortbeek blikt terug: “We wisten dat we een grote kans hadden om hier het succesvolste EK ooit van te maken van te maken voor Nederland. Maar je moet het nog wel even doen. En we hadden het record zelfs al op de voorlaatste dag binnen. Dat is heel mooi, net als dat het fijn is dat er een paar positieve verrassingen bij zaten.”

De 12 medailles

Titelprolongatie voor 4x400m vrouwen
Nadat Eveline Saalberg, Anne van de Wiel, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte een plek in de finale wisten veilig te stellen, was het op de laatste dag de beurt aan Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol in de finale van de 4×400 meter. De atleten van TeamNL liepen voortdurend voorin in de race en wonnen op overtuigende wijze de Europese titel met een tijd van 3:22.39 minuten.

Ook succes op korte estafette
Dankzij een sterk slot van Tasa Jiya pakte TeamNL brons op de 4×100 meter bij de vrouwen. Het team met Nadine Visser, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Jiya finishte na 42.46 seconden. Nog geen tien minuten later liepen ook de mannen een sterke race over 4×100 meter. Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo wonnen het zilver. De tijd van 38.46 seconden was nog niet voldoende om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen.

Goud en brons op 400m horden
Femke Bol maakte haar favorietenrol waar op de 400 meter horden en prolongeerde haar Europese titel met een kampioenschapsrecord van 52.69 seconden. In het kielzog van Bol snelde Cathelijn Peeters naar het brons met 54.37 seconden.

Van Es stunt met zilver op 10.000m
Op de 10.000 meter liep Diane van Es dankzij een ijzersterke race naar de tweede plaats. Van Es kon lang mee met de kopgroep, had een goede eindsprint en finishte in een persoonlijk record van 30:57.24 minuten.

Dubbel succes op 400 meter
Liemarvin Bonevacia won acht jaar geleden brons op de 400 meter tijdens de Europese kampioenschappen in Amsterdam. Op dag vier herhaalde hij dat kunstje in Rome. Met een sterk laatste stuk liep hij naar een tijd van 44.88 seconden en stelde hij het brons veilig.
Een kleine tien minuten later mocht ook Lieke Klaver aantreden in de finale van de 400 meter. Klaver deelde haar race goed in en eindigde met 50.08 seconden eveneens op de derde plek.

Historische dubbelslag Jorinde van Klinken
Jorinde van Klinken heeft opnieuw voor een sensationeel moment gezorgd door een zilveren medaille te veroveren, dit keer bij het discuswerpen. Van Klinken stond lange tijd op de derde plek in de discuswedstrijd. Met een goeie 65,99 meter wist zij zichzelf in de laatste worp nog naar de tweede plek te werpen, wat haar een zilveren medaille opleverde. Op dag één wist ze ook al de tweede plek bij het kogelstoten te bemachtigen. Met deze indrukwekkende dubbelslag schreef Van Klinken geschiedenis. Ze werd de eerste vrouw die een medaille pakte bij beide disciplines sinds de EK van 1978. Daarnaast is ze pas de tweede Nederlandse vrouw ooit met een medaille op het discuswerpen.

Fenomenaal goud én zilver
Bij het kogelstoten was het op de eerste avond in het Stadio Olimpico raak: Jessica Schilder en Jorinde van Klinken pakken beide een medaille. Alhoewel Schilder niet blij was met haar pogingen, wist ze zich met 18.77 meter tot Europees kampioen te kronen. Met tien centimeter minder op de teller, pakte Van Klinken de zilveren medaille.

Brons bij 4×400 meter mixed
Alhoewel de Nederlandse ploeg blij is met een medaille, overheerst in eerste instantie de teleurstelling. Een plek in de top drie leek eerst niet meer te gaan lukken, maar door een sterk slot van Femke Bol ging Nederland als derde over de streep. Naast Klaver en Bol liepen ook Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink bij de 4×400 meter mixed.