< terug

Paralympische atleten verlaten Parijs met 12 medailles

9 september 2024 (0 reacties) Paralympische atleten verlaten Parijs met 12 medailles

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs heeft Nederland een knappe vierde positie op de medaillespiegel weten te veroveren. De sporters van TeamNL wonnen in totaal 55 medailles waarvan 26 gouden, 17 zilveren en 12 bronzen. Hiervan gingen maar liefst 12 medailles naar atletiek.

Titelprolongatie voor Jong, Van Gansewinkel naar zilver
Fleur Jong deed wat er van haar verwacht werd en sprong naar de winst bij het verspringen in de klasse T64. Daarmee prolongeerde ze haar paralympische titel. Haar afstand van 6,53 meter was ook een dikke verbetering van het paralympisch record dat Jong sinds Tokio in handen hand. Achter haar was het Marlène van Gansewinkel die met een persoonlijk record van 5,87 meter het zilver veroverde.

De Jong paralympisch kampioen met wereldrecord, brons voor Mbuyamba
De mannen in de klasse T63 vervolgden het verspringsucces voor Nederland. In een zinderende finale bewaarde Joël de Jong zijn beste sprong tot het laatst. Hij gaf zijn gouden medaille extra glans door in zijn ultieme poging het wereldrecord te verbeteren naar 7,68 meter.Noah Mbuyamba was op dat moment al begonnen met het vieren van zijn podiumplek. Hij verbeterde zijn persoonlijk record naar 7,01 meter en stelde daarmee de bronzen medaille veilig.

Een-tweetje op 200 meter
Na overtuigende optredens in de series van de 200 meter T64, werd al duidelijk dat de strijd om de medailles in de finale waarschijnlijk zou gaan tussen Nederlanders Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel. Alkemade stond met veel vertrouwen aan de start en wist de race naar haar hand te zetten. Ze veroverde de paralympische titel in een nieuw paralympisch record van 25,42 seconden. Daarachter snelde Van Gansewinkel naar het zilver in een tijd van 26,14 seconden.

Triple podium op 100 meter
Het podium van de vrouwen 100 meter T64 kleurde vrijdagavond volledig oranje. Fleur Jong pakte de Paralympische titel met een tijd van 12.50 seconden. De strijd om plek twee en drie was nog spannend, maar uiteindelijk werd Kimberly Alkemade tweede met 12.70 seconden. Marlène van Gansewinkel veroverde met haar tijd van 12.72 seconden de bronzen plak.

Brons voor Hendriks
Een kwartier na de 100 meter T64 voor vrouwen was het de beurt aan Olivier Hendriks. Hij sloot zijn Paralympische Spelen af met een bronzen medaille op de 400 meter T62. Hendriks snelde over de baan in een tijd van 46.91 seconden.

Goud voor Baars in paralympisch record
Lara Baars heeft voor een verrassing gezorgd in Parijs. De Nederlandse kogelstootster versloeg onder anderen titelverdedigster Renata Sliwinska uit Polen en pakte het goud. Ze veroverde in haar carrière nooit eerder een gouden medaille op een eindtoernooi. Maar in Parijs troefde ze al haar concurrenten af en dat deed ze direct in haar eerste poging. Ze stootte de kogel naar een afstand van maar liefst 9.10 meter. Nooit eerder werd er op de Paralympische Spelen zo ver gestoten.

Levi Vloet stunt met zilver
Levi Vloet heeft in Parijs gezorgd voor een kleine stunt door in de T64-klasse zilver te veroveren op de 200 meter. Vloet kwam in een Nederlands record van 22,47 aanvankelijk als derde over de finish. Door de diskwalificatie van de Duitser Felix Streng (die zilver won in Tokio, maar in de finale in Parijs buiten zijn baan liep) schoof Vloet op naar de tweede plaats.