Hoogtestage kan tot betere prestaties leiden
9 februari 2015 (0 reacties)De prestatie op een 3 km hardlooptest verbetert drie weken na een 18-daagse hoogtestage op 2250 m maar niet na een gesimuleerde hoogtestage. Zowel direct na een hoogtestage als na een gesimuleerde hoogtestage verbetert de VO2max en het maximale vermogen. Het lijkt er op dat de effecten van een hoogtestage anders zijn dan die van een gesimuleerde hoogtestage.
“Live high, train low” – LHTL
Een hoogtestage kan de duurprestatie van sporters te verbeteren. Op hoogte verblijven en op zeeniveau trainen (LHTL) is een veelgebruikte methode. De sporter ondervindt de positieve effecten van de lage zuurstofspanning in de tijd dat hij zich niet in hoeft te spannen en wel kan trainen op normale intensiteit doordat de luchtdruk (weerstand) op zeeniveau hoger is dan op hoogte. Een hoogtestage kan gesimuleerd worden door bijvoorbeeld te verblijven in een hoogtekamer. In deze kamer is de zuurstofspanning verlaagd zodat deze gelijk is aan de zuurstofspanning op hoogte, maar de luchtdruk is nog wel zo hoog als op zeeniveau. Tot op heden is het onduidelijk of de effecten van gesimuleerde LHTL verschillen van de effecten van daadwerkelijke LHTL. Dit is in Zwitserland uitgezocht.
Hoogte vs gesimuleerde hoogte
Goed getrainde mannelijke triatleten (leeftijd: gemiddeld 23 jaar, VO2max: gemiddeld 70 ml.kg/min) zijn 33 weken gevolgd en uitgebreid getest. Ze zijn opgedeeld in 2 groepen. De eerste groep van 14 triatleten verbleef 18 dagen op een hoogte van 2250 m (gemiddeld 17 uur per dag) en trainde op zeeniveau. De andere groep van 13 triatleten verbleef 18 dagen in hoogtekamers (gemiddeld 12 uur per dag) waarvan de zuurstofspanning ongeveer gelijk is aan de zuurstofspanning op 2250 m.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.