< terug

Hersenen en de marathon (video)

1 april 2025 (0 reacties) Hersenen en de marathon (video)

Voor het eerst is aangetoond dat niet alleen je lichaam moet herstellen van een marathon, maar ook je hersenen, zegt myeline-onderzoeker Maarten Kole.

Door de constante inspanning verslijten de zenuwcellen: De myelinescheden worden dunner in sommige delen van de hersenen tijdens het lopen van een marathon. De regeneratie duurt weken.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Nature Metabolism”, is er tijdens het lopen van een marathon een verlies van myeline in bepaalde delen van de hersenen – het isolerende omhulsel van de zenuwprocessen dat een snellere overdracht van prikkels mogelijk maakt. Twee maanden na het hardlopen waren de myeline lagen echter volledig geregenereerd. Het Spaanse onderzoeksteam onder leiding van Carlos Matute van de Universiteit van Baskenland gaat ervan uit dat de afbraak van lipiderijke myeline-membranen tijdens fysieke inspanningen de hersenen voorziet van de broodnodige energie.Door de constante inspanning verslijten de zenuwcellen: De myelinescheden worden dunner in sommige delen van de hersenen tijdens het lopen van een marathon. De regeneratie duurt weken.

De Spaanse onderzoekers gebruikten een speciale variant van magnetische resonantiebeeldvorming om de hersenen van tien marathonlopers te onderzoeken voor en tot twee dagen na de 42-kilometerloop. De methode registreert het myelinegehalte door het watergehalte te meten. Bij de acht mannen en twee vrouwen ontdekte de werkgroep een afname van het myelinegehalte in verschillende hersengebieden, waaronder de gebieden die bewegingen besturen en coördineren. Na twee weken was de myelinisatie in de getroffen hersengebieden weer aanzienlijk toegenomen en bereikte het weer het oorspronkelijke niveau toen het twee maanden na de run opnieuw werd gemeten.

Uitdroging is waarschijnlijk niet de oorzaak
De auteurs vinden het onwaarschijnlijk dat de meetresultaten lokale uitdroging van de hersenen weerspiegelen, vooral omdat het effect twee dagen na de marathon nog steeds zichtbaar was. Ze vermoeden eerder dat myeline dient als energiereserve voor de hersenen tijdens extreme duurinspanningen, omdat het voor ongeveer 70 procent uit lipidemoleculen bestaat. Net als vet in het lichaam worden deze mogelijk gemetaboliseerd om energie op te wekken zodra de glycogeenreserves in de hersenen zijn opgebruikt. Glycogeen is een polysaccharide dat dient als energieopslag in het dierlijke organisme. Of het tijdelijke verlies van myeline na een marathon schadelijk is voor de neuronen en of dit leidt tot verlies van hersenfunctie blijft een open vraag. In ieder geval was de afbraak beperkt en leek het grootste deel van de myeline onaangeroerd, benadrukken de auteurs.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *