< terug

De zorgkosten van blessures bij hardlopen

24 oktober 2019 (0 reacties)

Hardlopen is bijzonder populair in Nederland. Er zijn naar schatting zo’n twee miljoen mensen die regelmatig – minimaal 1 keer per week – hardlopen. Maar hardlopen is ook bijzonder blessuregevoelig. De kans op een blessure is ongeveer drie keer zo groot als bij het beoefenen van een andere sport. Jaarlijks krijgen naar schatting meer dan 700.000 mensen een blessure door het hardlopen. Daardoor zijn de zorgkosten van blessures bij hardlopen tamelijk hoog. Een hardloopblessure kost gemiddeld ongeveer 1.100 euro. Om die kosten omlaag te brengen wordt er steeds meer aandacht besteed aan preventie.

Wie betaalt de behandeling van mijn hardloopblessure?

Verreweg de meeste hardlopers krijgen blessures waarvoor ze niet naar de huisarts, fysiotherapeut of de spoedeisende hulp moeten. Die blessures genezen met voldoende rust na verloop van tijd vanzelf. Als je wel naar de huisarts moet, of als de blessure zo ernstig is dat je naar het ziekenhuis moet, krijg je te maken met de zorgverzekering. Voor zowel de huisarts als de spoedeisende hulp geldt, dat deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat er sprake is van een eigen risico. Dat moet je dus eerst betalen en pas dan worden de behandelkosten vergoed.

Moet je een aanvullende verzekering afsluiten voor fysiotherapie?

Een blessurebehandeling door de fysiotherapeut wordt in bijna geen enkel geval vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij het gaat om een chronische aandoening. In alle andere gevallen wordt fysiotherapie niet vergoed. Als je voor je hardloopblessure maar enkele behandelingen nodig hebt, kun je overwegen om die zelf te betalen. Bij meerdere behandelingen kan een aanvullende verzekering voordelig zijn. Wat in jouw situatie het meest handig is kun je het beste overleggen met de fysiotherapeut. Hij heeft een goed inzicht in het aantal behandelingen dat nodig is voor hardloopblessures.

Worden steunzolen vergoed door de zorgverzekering?

Als jij blessures kunt voorkomen door steunzolen in je schoenen te doen is dat een goede methode om blessurevrij te blijven. Vergoeding van steunzolen door de verzekeraars is een beetje ingewikkeld, want niet alle verzekeraars gaan daar op dezelfde manier mee om. Steunzolen voor hardlopers worden in geen geval vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden ze wel voor een (klein) deel vanuit een aanvullende verzekering. Om daar absolute zekerheid over te krijgen kun je het beste je zorgpolis erbij pakken om te lezen hoe dat bij jouw zorgverzekering 2020 is geregeld.

Moet ik gebruik maken van een zorgverzekering van de sportclub?

Een collectieve verzekering, zoals door veel sportverenigingen wordt aangeboden aan de leden klinkt heel aantrekkelijk, maar dat valt in de praktijk tegen. Je bent dan verzekerd op basis van een standaardpakket. Het is beter om zelf een goedkope verzekering af te sluiten, waarin de zorgkosten voor hardloopblessures goed zijn afgedekt. Om te besparen op de premie zijn hier enkele tips. Zorg ervoor dat je niet dubbel verzekerd bent. Kies voor een online verzekeraar vanwege lagere administratiekosten. En betaal als het kan de jaarpremie in één keer. Raadpleeg één van de vele onafhankelijke vergelijkingssites om jouw zorgverzekering te vinden.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *