< terug

Atlete Gidey stort vlak voor finish in en grijpt naast wereldtitel veldlopen (video en uitslagen WK cross)

18 februari 2023 (0 reacties)

Het WK veldlopen bij de vrouwen in Australië is zaterdag geëindigd met een bizarre ontknoping. Topfavoriete Letesenbet Gidey zakte vlak voor de finish door haar benen en werd nog gepasseerd door drie concurrenten. Bij de mannen ging de winst naar de Oegandees Jacob Kiplimo

Ze kon de winst al ruiken, hoefde nog maar een paar meter, maar toen sloeg het noodlot toe voor Letesenbet Gidey. De Ethiopische atlete was op weg naar de wereldtitel bij het WK veldlopen, maar stortte vlak voor de finish totaal uitgeput ter aarde. Tot overmaat van ramp werd ze ook nog gediskwalificeerd. Gidey is een wereldtopper op de baan. Ze is wereldrecordhoudster op de 5.000 meter, 10.000 meter en de halve marathon. Daarnaast heeft ze WK-goud en -zilver op de 10.000 in haar prijzenkast hangen en een bronzen olympische medaille op diezelfde afstand.

Bekijk hier de video

Lees hier verder

Bekijk hier het complete videoverslag

Zwaar parcours
Het parcours van 10 km bevond zich in Mount Panorama in Bathurst, ten noordwesten van Sydney – beter bekend als een van ’s werelds meest uitdagende motorracebanen. De atleten stonden voor een loodzware uitdaging op een hete dag, met een start bergop, daarna een ronde door een wijngaard en dan een snelle afdaling van 350 meter. Vervolgens opnieuw bergop aan het einde van elke ronde van 2 km.

Kiplimo wint
Bij de mannen klopte Jacob Kiplimo zijn landgenoot Joshua Cheptegei en won zaterdag de wereldtitel cross country. Zijn eindtijd was 29min 17sec . Negen tellen later passeerde Berihu Aregawi uit Ethiopië de finishlijn, terwijl zijn Oegandese collega Cheptegei het brons pakte. “Het parcours was echt zwaar, met veel wind, het was echt intens,” zei Kiplimo.”Voor mij was het echt goed omdat er veel heuvels zijn waar we in Oeganda trainen. Het was niet gemakkelijk, maar ik heb mijn best gedaan.”

Cheptegei – wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter – verdedigde de titel die hij vier jaar geleden in Aarhus (Denemarken) won toen Kiplimo zilver won.Maar na een groot deel van de race aan de leiding te hebben gereden, werd hij in de laatste vijf ronden ingehaald door zijn landgenoot.

“Het parcours was een uitdaging… en ik denk dat ik niet zo goed voorbereid was, maar om hier op het podium te staan, mag ik dankbaar zijn,” zei Cheptegei.”Ik ben heel blij voor Jacob, want we werkten als een team en met elkaar om ons voor te bereiden en de titel te winnen.”