< terug

Kanter Eefting loopt 362 kilometer hard in 54 uur (uitslagen, foto’s en video)

21 oktober 2024 (0 reacties) Kanter Eefting loopt 362 kilometer hard in 54 uur (uitslagen, foto’s en video)

Op zaterdag 19 oktober om exact 14:00 uur gingen over de hele wereld nationale teams van 15 deelnemers van start met hun Backyard Ultra. Tijdens de Backyard starten deelnemers ieder heel uur aan een ronde van 6,7 kilometer tot er nog maar één deelnemer overblijft. De laatst overgebleven Nederlandse loper was Kanter Eefting. Hij finishte net voor 20 uur op maandagavond, 54 uur na de start, en is na 362 kilometer de ‘last man standing’, en dus Nederlands Kampioen Backyard Ultra.

Tijdens het WK Backyard Ultra voor landenteams verdient een land een punt voor iedere deelnemer die binnen het uur over de finish komt. Het land met de meeste punten mag zich aan het eind van dit WK de wereldkampioen noemen. De nationale teams zijn wereldwijd samengesteld uit de 15 lopers die afgelopen twee jaar de beste prestatie hebben geleverd op een Backyard Ultra, zo ook ons Nederlandse team.

Nederland eindigde op dit WK knap als vijftiende van de 63 deelnemende landen. De race is nog bezig en België staat in de tussenstand bovenaan. Het Nederlandse team liep lang met alle 15 deelnemers, pas na 23 uur viel de eerste deelnemer uit. De tweede nacht, van zondag op maandag, zorgde voor veel uitvallers. Toen de zon voor de tweede keer op kwam tijdens dit evenement telde het Nederlandse team nog drie deelnemers: Hinke Schokker, Kanter Eefting en Roman Packbier. Alledrie verbeterden hun persoonlijk record, maar liepen ook verder dan het Nederlandse record. Die stond op naam van Roman Packbier op 43 ronden (288 kilometer).

WK Backyard Ultra 2024

Hinke Schokker, wereldwijd de beste vrouwelijke deelneemster, viel in ronde 47 hard. Ze kwam nog net op tijd binnen en startte met haar achtenveertigste ronde. Helaas was de pijn in haar knie te heftig en moest ze na bijna 48 uur de strijd staken. Dit gebeurde symbolisch door de bel in het basekamp te laten klinken. Vanaf dat moment waren Packbier en Eefting nog met zijn tweeën over en streden zij om de winst. De wedstrijd eindigt als er slechts éen deelnemers over en solo zijn laatste ronde loopt. Verder lopen mag dan niet meer.

Kanter Eefting werd the last runner standing na 54 ronden. Hij liep 362 kilometer, werd Nederlands kampioen, Nederlands recordhouder en plaatste zich met deze unieke prestatie voor het individuele WK volgende jaar in Tennessee. Het wereldrecord staat op naam van de Amerikaan Harvey Lewis met 108 ronden, dat is 724 kilometer in 4 dagen en 12 uur. De Backyard Ultra is een idee van Gerry Cantrell, ook wel ‘Lazarus Lake’ genoemd. De man die ook al de beroemde Barkley Marathons bedacht.

De WK Backyard Ultra werd door Trail-running.eu georganiseerd in de bossen rondom Leersum. Organisator Chris van Beem: ‘We doen dit voor de trail community. De Backyard Ultra is een snelgroeiende discipline in onze sport. Het laat zien dat de mens zoveel meer kan dan we denken. Prachtig hoe we dit als team voor elkaar hebben gekregen. In Nederland hebben we de beste 15 Backyard-lopers uitgenodigd en faciliteren we ze tijdens de meerdaagse wedstrijd zo goed mogelijk. We hebben een basecamp gemaakt met een huisje en tenten. We koken voor ze, er zijn WC’s, eten, drinken, bedden en een douche. Volgers konden via onze livestream met updates van start tot finish de race volgen.’

Geen publiek
Het is overigens niet de bedoeling dat er publiek komt kijken dit om de natuur niet te verstoren. De wedstrijd wordt gehouden op landgoed Ginkelduinen in Leersum

De wedstrijd is nog bezig hieronder de tussenstanden tot nu toe.

Tussenstanden

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *