< terug

Over de hitte tijdens de Dam tot Damloop

28 september 2024 (0 reacties) Over de hitte tijdens de Dam tot Damloop

In het NRC wordt teruggeblikt op de Dam tot Damloop van afgelopen zondag. De krant laat kenners als Maria Hopman hoogleraar integratieve fysiologie aan het Radboudumc te Nijmegen aan het woord. De organisatie legde het evenement aan het eind stil. De hulpdiensten konden het aantal oververhitte lopers niet meer aan. Een aantal conclusies.

Jongeren
Vooral de jongere leeftijdsgroep (onder de veertig) is een risicogroep. De oorzaak is niet helder. Het zou kunnen dat deze leeftijdsgroep iets nonchalanter is en zichzelf overschat. Fysiek zo sterk dat het idee er is ook wel ongetraind aan de finish te kunnen komen. Wellicht wordt er door hen ook minder geluisterd naar de signalen van hun lichaam, kan een kwestie van levenservaring zijn. Een voorspellend signaal zijn ook de lopers met tussentijden op hun arm geschreven. Ze lopen te hard voor de omstandigheden en raken oververhit.

Goed getrainde lopers
Een andere conclusie is volgens Maria Hopman in het NRC. “Het kan, kortom, iedereen overkomen. „Bij sommige mensen is ogenschijnlijk niks aan de hand. Die verschijnen goed getraind en goed voorbereid aan de start. En dan nóg kan een kilometer voor de finish ineens de lamp uitgaan.” Een woordvoerder van het Zaans Medisch Centrum zag onder de daar binnengebrachte deelnemers goed getrainde marathonlopers”. Het advies, dat aan het begin aan alle lopers werd gegeven, blijft van kracht. “Luister naar signalen van je lichaam”

Koelbaden werken
Bij een hitteberoerte, kan ontstaan als de kerntemperatuur van het lichaam boven de veertig graden komt, helpt alleen afkoelen. In het verleden werden atleten die stierven door een hitteberoerte afgedaan als hartstilstand. Er werd voor een verkeerde aanpak gekozen door ze naar een ziekenhuis te vervoeren. Nu staan er op verschillende plekken en aan de finish koelbaden. Ik ben ervan overtuigd dat mensen zondag het leven is gered doordat ze in een koelbad zijn gezet”, zegt organisator René Wit in het NRC.

Lees hier het hele artikel

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *