< terug

Topatleten blikken vooruit op de 38e Dam tot Damloop

20 september 2024 (0 reacties) Topatleten blikken vooruit op de 38e Dam tot Damloop

Cheptegei bekent een zwak te hebben voor de 10 Engelse Mijl wedstrijd

Vandaag zijn tijdens de persconferentie in het Zaantheater de topatleten van de Dam tot Damloop gepresenteerd. Organisator Le Champion blikte samen met de kanshebbers vooruit op de 10 Engelse Mijl wedstrijd van Amsterdam naar Zaandam. Absolute blikvanger en Olympisch Kampioen Joshua Cheptegei sprak lovend over het evenement: “Mijn carrière op de weg is hier praktisch begonnen én ik wil graag nog een laatste keer terugkeren voor de mensen die mij altijd gesteund hebben. Zeg nooit, nooit, maar de marathon wacht op mij.” De start van de 38e Dam tot Damloop is aanstaande zondag 22 september om 10:18 uur en is live te volgen via NH en AT5.

De 28-jarige Cheptegei stond voor het laatst in 2018 aan de start van de Dam tot Damloop én sloot deze winnend af. Dat is zondag natuurlijk ook het doel, al verwacht hij een flinke wedstrijd. “Na het winnen van Olympisch goud op de 10.000 meter heb ik wat vrijaf genomen en het succes gevierd in mijn land. Dat in combinatie met het sterke deelnemersveld maakt het een spannende wedstrijd. Ik ben in ieder geval erg blij om weer terug te zijn.”

Met de Keniaanse Mathew Kimeli heeft de Oegandese Olympisch Kampioen een geduchte tegenstander. De winnaar van vorig jaar noteerde met 45.20 een zeer snelle tijd, maar heeft ontzag voor Cheptegei. Lachend zei hij: “Als je tegen zo’n grote naam strijdt voor de overwinning, word je toch wel een beetje bang. Ik ga m’n uiterste best doen, maar ik weet wel wie er van ons twee de beste is. Samen met Ethiopier Muktar Edris, voormalig wereldrecordhouder op de 5.000 meter, belooft het een spannende strijd te worden om de overwinning.

Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op de Keniaanse Gladys Chepkurui, die voor het eerst aan de start staat van de Dam tot Damloop. De 30-jarige geeft toe het spannend te vinden om vanuit het bijzondere Damloop-concept te starten, waarbij de vrouwen 6.04 minuten eerder dan de mannen vertrekken, het verschil tussen het parcoursrecord van de mannen en vrouwen. “Het wordt een uitdaging, maar ik ben hier gekomen om mijn uiterste best te doen.” Voor de loper of loopster die als eerste over de finish komt, ligt er een extra geldprijs te wachten.

Nederlands topveld
Diane van Es is juist fan van dergelijke wegwedstrijden: “Je hebt geen idee waar de mannen zich op het parcours bevinden én dat geeft toch wel een extra dimensie aan de Dam tot Damloop.” Van Es kent een uitstekend seizoen. In juni verraste ze tijdens de Europese kampioenschappen vriend en vijand door de zilveren medaille te winnen op de 10.000 meter. “Voor mij persoonlijk is dat het hoogtepunt van het jaar. Tijdens de Olympische Spelen werd ik 16e op dezelfde afstand, maar dat had vooral te maken met de vele tempoafwisselingen.” Van Es heeft twee keer eerder aan de start gestaan en werd daarin twee keer zesde. Ze loopt dus voor mee, maar heeft geen illusies op een internationale overwinning. “Ik heb eerder tegen Chepkurui gestreden en werd er toen aardig afgelopen, maar goed dat is wel al even geleden.” Naast van Es staan ook Jill Holterman en Maureen Koster aan de start.

Bij de Nederlandse heren gaan onder andere Filmon Tesfu, Frank Futselaar en Lucas Nieuweboer de strijd met elkaar aan. De laatstgenoemde kent een geweldig jaar doordat hij in januari, na 18 jaar, weer voor Nederlandse winst zorgde bij de Egmond Halve Marathon. “Daarna heb ik wat last gehad van pijntjes. Ik verwacht zondag precies op tijd weer fit te zijn, ik ga er in ieder geval onbevangen in en zie wel waar het schip strandt”.

Warmte verwacht: dringend advies voor deelnemers
Deelnemers aan de 10 Engelse Mijl worden zondag geconfronteerd met oplopende temperaturen tot maximaal 23 graden Celsius en een mogelijk gevaar op oververhitting tijdens de loop. Le Champion roept daarom alle deelnemers op om verstandig te lopen en medelopers in de gaten te houden. Daarnaast heeft de organisatie extra maatregelen getroffen om het evenement zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, zoals het oprekken van de start, een extra waterpost en extra koelmiddelen langs het parcours. Kijk voor het uitgebreide advies en de maatregelen op www.damloop.nl.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *