< terug

Cheptegei grijpt met een snelle laatste ronde het goud op de 10.000 mtr

2 augustus 2024 (0 reacties) Cheptegei grijpt met een snelle laatste ronde het goud op de 10.000 mtr

Joshua Cheptegei won vandaag Oympische goud op de 10.000 mtr. De Oegandees zette op 750 mtr aan en won onbedreigd het goud op de langste baanafstand Cheptegei was drie jaar geleden winnaar van het brons op deze 10.000 mtr .Ethiopië oogstte uiteindelijk slechts één medaille. Berihu Aregawi snelde met een indrukwekkende eindsprint nog voorbij de Amerikaan Grant Fisher naar het zilver. Cheptegei liep met 26.43.14 ook een nieuw OR.

Joshua Cheptegei verstevigde zijn status als 25 ronden koning door zijn eerste Olympische 10.000 m titel te winnen in Parijs. Hij liep 26:43.14 en klopt het snelste deelnemersveld ooit.De Oegandees is daarmee de eerste sinds Kenenisa Bekele die naast de Olympische en Wereldkampioenschappen 10.000 meter ook het wereldrecord op zijn naam heeft staan.

Terwijl de Ethiopische kanshebbers het tempo in het begin opdreven, wachtte Cheptegei zijn tijd af voordat hij met nog 500 meter te gaan de leiding nam en de race op indrukwekkende wijze controleerde.Terwijl anderen hem uitdaagden, hield de regerend olympisch kampioen op de 5000 meter stand, geïnspireerd door het verlangen om zijn eerste olympische titel te veroveren in het evenement dat hij altijd heeft omschreven als de “speciale afstand”.

Cheptegei is altijd hoffelijk en sprak zijn waardering uit voor iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt:

“Ik ben zo opgewonden. Er was veel moed voor nodig. Het is echt geweldig, deze ontbrak nog. Drie keer wereldkampioen, nu kan ik hier de Olympische titel aan toevoegen. Deze is voor mijn familie. Succes is niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie, mijn coach, mijn management. Het hele team om me heen. Zonder hen was het me niet gelukt.”

Wat de prestatie des te indrukwekkender maakt, is dat deze komt na misschien wel het moeilijkste jaar uit Cheptegei’s carrière, waarin hij nog op geen enkele afstand kon winnen na het voltooien van de marathon van Valencia in december 2023.Het is Uganda’s vijfde gouden medaille ooit op de Olympische Spelen, naast zijn 5000 meter triomf in Tokio, waarmee hij zijn lang gekoesterde wens dat Oegandezen hun thuisland niet hoeven te verlaten om zich te meten met de besten van de wereld waarmaakt.Cheptegei heeft jarenlang getraind in zijn geboorteland Kapchorwa. Hij heeft zelfs een trainingscentrum gebouwd om de volgende generatie Oegandese atleten te inspireren

Bekijk hier de uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *