< terug

Waarom muziek aan tijdens het hardlopen?

3 januari 2022 (0 reacties)

Jij als hardloper weet het vast al. Maar muziek tijdens het hardlopen is erg fijn om lekker bezig te blijven! Welke invloed heeft muziek op hardlopen? Zet vooral je muziek niet te hard. Dit zorgt voor geluidsoverlast. Muziek tijdens het hardlopen heeft positieve gevolgen voor de ronde die je gaat lopen. Maar kies de muziek wel uit met verstand. Geef overlast van geluid geen kans en voorkom daarmee gehoorschade. Zorg ook voor je eigen veiligheid door omgevingsgeluiden niet helemaal weg te filteren.

Zet muziek aan tijdens het hardlopen
Onderzoek heeft aangetoond dat je met muziek beter en langer kunt hardlopen. Het helpt verveling tegen te gaan waardoor je langer loopt maar er zijn ook echt medisch aantoonbare verbeteringen in je lichaam als je naar muziek luistert bij het hardlopen. Dit zijn de positieve effecten van hardlopen met muziek:

● Minder verveling
● Je loopt met een steeds betere cadans door hardloopmuziek/ podcast/ audio
● Er is veel onderzoek gedaan naar hardloopmuziek en wetenschappelijk onderzoek hebben aantoonbare
voordelen voor het uithoudingsvermogen ontdekt. Met name het mentale aspect tijdens het lopen van een
halve of hele marathon krijgt een positieve stimulans
● Je hartslag is rustiger en beter
● Je loopt harder door muziek

Op lange afstanden het meeste effect
Een podcast voor als je begint met hardlopen is goed en betere opzwepende muziek tegen het einde van de run werkt goed voor veel langeafstandlopers. Synchroniseren van de loopbeweging met de muziek is de sleutel om met minder energie verder en harder te lopen. Ook heb je doordat je muziek luistert minder hoge pieken in je hartslag en de prestatie die je levert verbeteren daardoor. Hoe langer de afstanden, hoe meer effect de muziek tijdens het hardlopen heeft.

Kies je muziek goed uit
Je favoriete nummers zijn goed om af te spelen tijdens het hardlopen, maar niet al te veel want dat zorgt voor een te hoge hartslag. Rustige mooie muziek is dan beter. Een podcast luisteren is rustig en zorgt voor meer ontspanning waardoor je een lagere hartslag hebt tijdens het hardlopen.

Maar zet je muziek niet te hard! Je kan er gehoorschade door oplopen. Maar zet het ook niet te zacht. Je wil geen last van anderen. Bekijk hier meer over overlast muziek buren. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat de gevolgen van geluidsoverlast erger kunnen zijn dan in de buurt zijn van anderen die roken. Als je bijvoorbeeld al een piep in je oor hoort dan is het gehoor al deels beschadigd. De trilhaartjes in het oor zijn dan beschadigd en gaan op den duur kapot. Deze haartjes geven als ze kapot zijn een verkeerd signaal door aan de hersenen waardoor je een piep gaat horen. Gaat de schade nog verder? Dan kan je zelfs slechthorend worden. Er zijn vele vormen van gehoorschade:

● Het horen van een piep of ruis.
● Overgevoelig worden voor geluid.
● Vervorming van geluid.

Let dus goed op je oren en zet de fijne muziek niet te hard. Zorg ervoor dat je omgevingsgeluiden nog kan horen. Op die manier loop jij geen (blijvende) gehoorschade op en zorg je ook voor je eigen veiligheid in het verkeer.

(Advertorial)

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *