Veel voorkomende hardloopblessures
9 december 2019 (0 reacties)Geschreven in samenwerking met Pricewise
Hardlopen is niet alleen een populaire sport, maar helaas ook een blessuregevoelige sport. Dat komt omdat het hardlopen belastend is voor je lichaam. Telkens kom je met je hele gewicht weer op je voeten terecht, die dat moeten opvangen. Steeds weer opnieuw en in een hoog tempo. Maar wat zijn nu de meest voorkomende hardloopblessures? En kun je er ook iets aan doen om ze te voorkomen?
Scheenbeenblessure
Eén van de meest voorkomende blessures die veroorzaakt worden door hardlopen zijn scheenbeenblessures. Deze blessure ontstaat door overbelasting en uit zich aan de binnenkant van het onderbeen, net boven de enkel. Daarnaast kunnen er ook klachten ontstaan op andere plekken aan de voorzijde van het onderbeen. Deze worden veroorzaakt vanuit het spierweefsel. De scheenbeenblessure kan ontstaan doordat er in korte tijd te veel, te vaak en te snel gelopen of gesprongen wordt. Ook het lopen op een harde ondergrond in combinatie met schoeisel zonder schokdemping is een risicofactor.
Achillespeesblessure
Ook de achillespeesblessure is een pijnklacht die ontstaat door overbelasting. Deze blessure ontstaat vrijwel nooit plotseling, maar wordt geleidelijk aan groter. De pijn wordt meestal gevoeld op ongeveer vijf tot zeven centimeter boven het hielbeen. In het begin is er alleen een stijf of licht zeurend pijngevoel aan het begin van het lopen. Na de warming-up verdwijnt de pijn meestal. Echter zal de pijn steeds terugkeren en worden de pijnklachten groter. Genezing van de achillespeesblessure neemt vaak maanden in beslag. Risicofactoren voor deze blessure zijn onder andere: overgewicht, geen goede warming-up, een kortere of stijve achillespees, te veel lopen of springen in korte tijd en een verminderde doorbloeding van de achillespees. Een echte aanrader hierin zijn hielkussens.
Voetblessures
Voeten worden tijdens het hardlopen natuurlijk ook relatief zwaar belast, want deze vangen steeds de klappen op. Klachten aan de voet door het hardlopen ontstaan vaak onder de hak. Onder de hak loopt een peesplaat en deze kan geïrriteerd raken door overbelasting. Deze peesplaat kan ook ontstoken raken. Dit is vaak te herkennen aan een stijf en zeurend gevoel onder de voet. Na de warming-up verdwijnt de pijn meestal. Wanneer er te lang met deze klachten wordt doorgelopen, zal de pijn heftiger worden en op een gegeven moment niet meer verdwijnen na de warming-up. Ook hierbij zijn risicofactoren onder andere overgewicht, te korte of stijve achillespees. Daarnaast zijn een slechte warming-up, een beenlengte verschil en schoenen die de landing onvoldoende kunnen absorberen ook risicofactoren.
Hardloopblessures voorkomen
Naast deze blessures komen er bij het hardlopen ook veel klachten voor bij de knieën, enkels en zijn spierscheuringen een veel voorkomende blessure. Om deze blessures zoveel mogelijk te voorkomen, is het onder andere belangrijk om een goede warming-up te doen, goed schoeisel aan te schaffen en te luisteren naar je lichaam. Als er een pijn is die vaker terugkomt, ga dan niet door met hardlopen. Zoek een fysiotherapeut op die je oefeningen kan geven om de blessure te verminderen. Hoe langer je wacht, des te langer de behandeling ook zal zijn. Let er op of fysiotherapie onder je zorgverzekering valt. Met zorgverzekering vergelijken kan je ontdekken welke zorgverzekeraar wat vergoedt. Zorgverzekering vergelijken helpt je om de zorgverzekering te kiezen die bij jou past. En zo vind je ook de voordeligste variant die dekt wat jij nodig hebt.
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.