Fraude Britse ultraloper bij tocht door VS
De 33-jarige Britse ultraloper Robert Young heeft gefraudeerd bij zijn poging om zo snel mogelijk hard te lopen van west naar oost in de VS. Hij zou de ca. 3000 mijlen in 45 dagen willen afleggen. Zijn belangrijkste sponsor, sportkledingbedrijf Skins, heeft na aanhoudende geruchten toch een onafhankelijk onderzoeksrapport van 100 pagina’s laten opstellen. Er is sprake van “ongeoorloofde hulp, waarschijnlijk in de vorm van in of op een voertuig rijden”. De recordpoging is in juni na tweederde van de race gestaakt.
3 oktober 2016 (0 reacties)De 33-jarige Britse ultraloper Robert Young heeft gefraudeerd bij zijn poging om zo snel mogelijk hard te lopen van west naar oost in de VS. Hij zou de ca. 3000 mijlen in 45 dagen willen afleggen. Zijn belangrijkste sponsor, sportkledingbedrijf Skins, heeft na aanhoudende geruchten toch een onafhankelijk onderzoeksrapport van 100 pagina’s laten opstellen. Er is sprake van “ongeoorloofde hulp, waarschijnlijk in de vorm van in of op een voertuig rijden”. De recordpoging is in juni na tweederde van de race gestaakt.
Het record om van de westkust naar de oostkust de Verenigde Staten (Trans America) te lopen staat sinds 1980 op naam van Frank Giannino met 46 dagen, 8 uur en 36 minuten. Er worden vaker pogingen gedaan door ultralopers. Young had het plan om in 45 dagen van Californië (Huntington Beach) naar New York te lopen. Er zijn al snel twijfels of de (GPS-) data wel kunnen kloppen. De Brit heeft in 2014 zijn eerste marathon gelopen en hij claimt dat hij daarna in twee jaar 370 marathons heeft afgelegd. Ook heeft Young een boek geschreven.
Gegevens TomTom kunnen niet kloppen
Voor het slagen van zijn recordpoging moet Young ongeveer tweeëneenhalve marathon per dag lopen. Daaraan voldoet hij ruimschoots, totdat hij nauwkeuriger gevolgd wordt. Zijn snelheid neemt sterk af als hij vanaf juni in de gaten gehouden wordt door critici. Liefhebbers, die met hem mee willen lopen, vertrouwen het niet. Kort daarna wordt de race gestaakt “om medische redenen”. Er wordt een stressfractuur in de voet gemeld en een bacteriële infectie. Bedrog ontkent de ultraloper.
Ondanks de mislukte recordpoging heeft de sponsor toch nader onderzoek laten doen om aan de affaire een einde te maken. De informatie van twee TomTom-horloge’s is geanalyseerd. Deze gegevens kloppen niet. Droogjes wordt opgemerkt, dat “dit niet overeenkomst met iemand die aan het hardlopen is”. De stappenfrequentie en –lengte is op sommige dagen niet realistisch en zelfs onmogelijk. Oftewel, hij heeft plaatsgenomen in de volgwagen, een camper. Dit is vooral in de nachtelijke uren gebeurd. Het bedrijf heeft het contract met de loper beëindigd.
© hardloopnieuws.nl
Reacties
Geen reacties.
Al een account, log hier in.