< terug

Teveel melkzuur is slecht voor jouw loopeconomie

6 juni 2016 (0 reacties)

Peter Mooney

Hardlopers verbruiken bij eenzelfde intensiteit van inspanning meer energie per kilometer wanneer ze meer melkzuur in hun bloed hebben. Hun energieverbruik is ruim vijf procent hoger indien de melkzuurconcentratie in het bloed vijf millimol per liter is in plaats van drie. Dit betekent dat toplopers 30 seconden meer nodig hebben om een afstand te lopen waar ze anders tien minuten over zouden doen.

 

Veel goedgetrainde duursporters maken bij het vaststellen van hun trainingsintensiteit gebruik van het zogenaamde omslagpunt. Het omslagpunt zou overeenkomen met de intensiteit waarop de spieren dusdanig veel melkzuur aanmaken dat de concentratie daarvan in het bloed ineens aanzienlijk stijgt. Volgens velen ligt dit punt bij een melkzuurconcentratie van ongeveer vier millimol per liter. Trainingen onder deze drempel worden over het algemeen beschouwd als rustig, terwijl trainingen daarboven als intensief gelden.
 

Duurlopers maken veel trainingskilometers onder hun omslagpunt, onder andere om hun loopeconomie te verbeteren. De loopeconomie geeft aan hoeveel energie een hardloper verbruikt om één kilometer hard te lopen. Een betere loopeconomie betekent een lager energieverbruik en kan daarmee tot een betere prestatie leiden.

 

Vermoeidheid zorgt echter voor een slechtere loopeconomie. Aangezien bij vermoeidheid de melkzuurconcentratie in het bloed meestal hoog oploopt, is de link tussen veel melkzuur en een slechtere loopeconomie snel gelegd. Onderzoekers uit Noorwegen hebben onderzocht hoe groot de invloed is van een hogere melkzuurconcentratie op de loopeconomie, en daarmee op de prestatie.

Indrukwekkend uithoudingsvermogen

Hardlopers die een iets hogere melkzuurconcentratie in hun bloed hebben, lopen hierdoor ruim vijf procent minder economisch, zonder dat ze een hogere hartfrequentie hebben. Dat blijkt uit de testgegevens van vier duurlopers en drie langlaufers. Deze duuratleten waren allen zeer goed getraind, blijkend uit hun indrukwekkende zuurstofopnamevermogen van 81 milliliter per kilogram per minuut. Ook hadden alle atleten veel loopervaring.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *