< terug

Kipyego opnieuw winnaar marathon van Amsterdam (video interview)

De Keniaan Bernard Kipyego heeft, net als vorig jaar, de marathon van Amsterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan liep tijdens de 40ste editie op een nat parcours een tijd van 2.06.18.Bij de vrouwen won Joyce Chepkirui in 2.24.10, vijf minuten onder haar persoonlijke record. Kijk naar de samenvatting.

18 oktober 2015 (0 reacties)

Bernard Kipyego prolongeert titel Amsterdam Marathon, Abdi Nageeye loopt Olympische limiet Bernard Kipyego heeft vandaag voor de tweede opeenvolgende keer de Amsterdam Marathon gewonnen in 2.06.19. Even later lagen vreugde en verdriet dicht bij elkaar in het Olympisch Stadion. Abdi Nageeye verzilverde zijn race over 42,195 km met een ticket voor Rio de Janeiro. Hij bleef met 2.10.24 onder de vereiste 2.11. Michel Butter en Khalid Choukoud grepen net naast de Olympische limiet. Butter noteerde 2.11.08 en Choukoud 2.11.34. Bij de vrouwen ging de winst naar Joyce Chepkirui in 2.24.11.

Een grote kopgroep van 18 atleten nam de leiding na het startschot in het Olympisch Stadion. Na 21,1 km noteerden de koplopers 1.02.56 en zag het wedstrijdverloop er nog gunstig uit voor een snelle tijd. De hoge luchtvochtigheid van 98% in combinatie met de opspattende regen waren echter de spelbrekers. Op de terugweg langs de Amstel moesten de eerste atleten lossen en de laatste 10/15 km leek het alsof de atleten tegen een muur aanliepen. Ook spierkrampen speelden de lopers parten. Bernard Kipyego bleek net als vorig jaar het beste met de lastige omstandigheden om te kunnen gaan. Vanaf het Rijksmuseum domineerde hij de wedstrijd en kwam vervolgens solo het Olympisch Stadion binnen. Met 2.06.19 scherpte hij zijn persoonlijk record met drie seconden aan. “Het was zwaar, maar ik ben erg blij dat ik mijn titel heb verdedigd en mijn persoonlijk record verbeterd heb”, aldus Kipyego. Zijn landgenoten Ezekiel Chebii en Mike Kigen werden tweede (2.07.18) en derde (2.07.45). Oud-winnaar Wilson Chebet moest genoegen nemen met een vijfde plaats en oud-wereldkampioen Abel Kirui werd tiende.

Nederlanders
Voor Abdi Nageeye gingen de handen in de lucht na 2.10.24. In het internationale veld eindigde hij knap als achtste, maar belangrijker nog: hij liep de Olympische limiet. “De hazen hebben perfect werk gedaan, ik kwam goed door in 1.04.75. Rond 35 km kreeg ik het echt koud en mijn voeten deden pijn, ik voelde mijn hamstrings en kuiten. Het was erg lastig om het tempo vast te houden en ik probeerde me te blijven focussen. Ik dacht: waar is het Olympisch stadion nou? Ik ben super blij”, aldus Nageeye. Op gepaste wijze vierde hij zijn prestatie. “En dan zie je Michel en Khalid en dan baal je. Drie Nederlandse atleten onder de 2.12 is super knap. De limiet is zo ontzettend hoog ten opzichte van andere landen, daar snap ik niets van”, sluit hij af. Voor Michel Buter was het moeilijk te bevatten dat hij acht seconden te kort kwam voor plaatsing voor Rio de Janeiro. Nadat de klok stopte op 2.11.08 sprongen de tranen in zijn ogen na het omhelzen van zijn vriendin. Ondanks het missen van de limiet, is het een knappe prestatie en laat de Castricummer zien dat hij weer helemaal terug is. “Ik voelde me goed vandaag en had continu het vertrouwen dat ik de limiet ging redden, het haaswerk was daarnaast ook perfect. Ik kreeg lichte kramp door het opspattende water en daardoor gingen de kilometertijden omhoog. Ik heb geprobeerd om zo hard mogelijk naar de finish te lopen en ik heb alles gegeven. Dit is heel zuur”, zegt Butter na afloop met een diepe zucht. “Ik ben trots dat ik terug ben op niveau. Het proces dat ik heb doorgemaakt was heel mooi en ik weet dat ik het kan.” Voor Choukoud zag het er ook lang nog rooskleurig uit. “Tot 35 km liep ik op schema en ik dacht dat ik het ging halen, maar kreeg het tussen de 38 en 40 km heel moeilijk. Ik kreeg een klap, wat ik nog nooit heb meegemaakt. Op de marathon moet ik nog wat meer ervaring opdoen en dan denk ik dat het wel goed moet komen.”

Bekijk het wedstrijdverslag

Dames
Joyce Chepkirui stond de pers na afloop met een grote glimlach te woord. “De omstandigheden waren niet goed, maar ik ben blij met mijn persoonlijk record en de winst.” Ze snoepte vijf minuten van haar beste marathontijd af. De 2.24.11 die ze noteerde, is de achtste snelste tijd gelopen tijdens de Amsterdam Marathon. Flomena Cheyech eindigde als tweede in 2.24.11 en de Australische Milly Clark finishte als derde (2.29.07). De Amsterdam Marathon, die in het bezit is van het IAAF Gold Label, ontving vandaag in het Olympisch Stadion 44.028 deelnemers op de diverse onderdelen (marathon, Halve Marathon, 8 km en kinderlopen). Met bijna 16.500 ingeschreven marathonlopers is de Amsterdam Marathon de grootste marathon van Nederland en behoort tot de grootste marathons van Europa. Met 19.000 inschrijvingen vanuit het buitenland blijkt dat de Amsterdam Marathon internationaal erg in trek is. Met een recordaantal van 105 nationaliteiten was de sfeer in en rondom het Olympisch Stadion overweldigend. De wedstrijd was live te volgen in 137 landen.

Lees hier verder en bekijk de video

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *